Seznam článků

Proč jsme se vrhli na SAP? Osm z deseti největších u nás ho má

9. 8. 2023

 

Před časem společně Milan Sameš a Karol Kubeczka iniciovali v Aricomě vznik nové divize SAP. Pro další růst firmy naprosto pochopitelný krok. Už proto, že v mnoha ukazatelích je SAP v oblasti podnikových aplikací celosvětovým lídrem, řada nejvýznamnějších globálních či regionálních hráčů v oblasti energetiky, telekomunikací, bankovnictví, retailu nebo výroby řídí svůj byznys v systému SAP a třeba v České republice jej využívá osmdesát ze stovky největších a nejúspěšnějších společností. A právě sem Aricoma míří také.

Evropa bez hranic potřebuje ochránce. Zrodila se jeho nová generace

26. 7. 2023

 

Starší generace si to budou pamatovat. Dlouhé kolony na hranicích, občas chvilka nervozity, když strážník lustruje doklady příliš dlouho. Se vstupem Česka do Evropské unie kontroly na hranicích členských zemí padly. To ale neznamená, že hranice nejsou chráněné. Právě naopak. Léta funguje například Schengenský informační systém (SIS) a posledních pár týdnů i jeho nová generace, která tvoří jeden z virtuálních štítů vnějších i vnitřních hranic Unie. Jejich obrana je čím dál sofistikovanější, děje se kontinuálně na pozadí a už teď existují plány na její další vylepšení. Na tom všem se podílí i specialisté z Aricomy.

Přestěhovat 590 serverů za čtrnáct dní? To je rodeo

12. 7. 2023

 

„Loňský červenec proběhl, aniž bych si toho vlastně všimnul,“ usmívá se dnes Jiří Veselý na obří stěhovací akci, kdy řídil přesun 590 serverů společnosti RedHat ze starých do nových kanceláří. Tou dobou pracoval s kolegy obvykle okolo dvanácti hodin denně – nebo spíše do chvíle, dokud všichni fyzicky neodpadali. Ale povedlo se. A zejména díky intenzivní akci ‚kulový blesk‘ (v IT řeči ‚rodeo‘), stál letos na konferenci Aricoma na pódiu mezi dvanáctkou oceněných zaměstnanců, nových členů Up Clubu.

Bude díry na dálnicích kontrolovat česká umělá inteligence?

12. 7. 2023

 

Filozofie a matematika mohou mít k sobě výrazně blíže, než by se na první pohled mohlo zdát. A otevřené povídání s Hynkem Cihlářem, který pracuje v týmu VPT4, to jen potvrzuje. Kromě oblasti pokročilé statistiky a neuronových sítí jsme se dotkli i tématu lidských hodnot a rozdílu mezi umělou a lidskou inteligencí. „Jen lidé rozhodnou, jestli v budoucnu u umělé inteligence převáží její kladné, nebo naopak záporné vlastnosti. Je naší povinností neustále pracovat na tom, abychom ji rozvíjeli žádoucím směrem a dokázali včas rozeznávat a hlídat její rizika. V každém případě – bude to šichta,“ říká solution architect, který na začátku roku načal už svoji jednadvacátou sezonu v dresu Aricomy, v minulosti Autocontu.

Nová Aricoma bude silnější. I pro větší byznys na západ od Česka

29. 6. 2023

 

Bylo to v plánu už před pěti lety, kdy se na českém trhu objevila značka Aricoma: jednotlivé části největšího českého IT holdingu sice fungovaly pod vlastními názvy, ale vědělo se, že časem se ještě víc propojí. Teď je ten čas. Místo značek jako Autocont, AEC, Komix, CES EA a podobně se už budou zákazníci setkávat jen s názvem Aricoma. „Rebranding je vyústěním procesu, abychom skutečně působili jako jedna firma. Chceme, aby nás trh vnímal jako jednu silnou značku,“ říká Milan Sameš, CEO Aricoma.

NIS2 je tu. Řešení je nepanikařit, ale analyzovat

14. 6. 2023

 

Pamatujete si na poprask, který před nedávnem vyvolala tajemná čtyři písmena GDPR? Vzpomínáte, kolik právních, auditorských a konzultačních firem atakovalo firmy a instituce, aby je varovalo před legislativními změnami a strašilo možnými postihy za nenaplnění pravidel ochrany osobních údajů? Kolik mýtů, polopravd a fabulací tou dobou létalo vzduchem? Právě teď všichni prožíváme jakési déjà vu. Hlavním tématem je NIS2. A s ním spojený zcela nový zákon o kybernetické bezpečnosti, který se v brzké budoucnosti dotkne tisíců firem a institucí v České republice.

Výzva, co není pro každého: Jak se koordinuje 160členný IT tým?

6. 6. 2023

 

Nebude to jednoduché. Budete se muset domluvit se spoustou lidí z různých prostředí, vyhovět legislativě, ale zároveň splňovat všechna bezpečnostní opatření, která vyžaduje bankovní prostředí. Leckdo by si řekl, že tohle rozhodně není pracovní úkol pro něj, a šel by od toho. Karel Hájek, senior project manager v Aricomě, ale právě takové projekty vyhledává. To on jako koordinátor stojí za úspěšným projektem migrace interních systémů České spořitelny. Společně s dalšími seniorními manažery a team leadery koordinoval ve výsledku 160členný tým a 5 subdodavatelů, přičemž změny měly dopad řádově na 15 tisíc uživatelů. A právě díky tomu se stal členem UpClubu, a získal tak nejvyšší možné firemní ocenění.

Au! Proč firmy podceňují autorizaci a autentizaci?

31. 5. 2023

 

Když firma zavádí informační nebo výrobní systém, zná očekávanou návratnost a seznam budoucích výhod. Finanční manažer získá lepší reporty, skladník okamžitý přehled o dostupných položkách, účetní přehlednější podklady k fakturaci. Jednoduše tak dokáže spočítat investice. V případě kyberbezpečnosti a ochrany dat je situace mnohem složitější. Protože platíte v zásadě „jen“ za to, že všechno funguje a o celém pozadí toho mnoho nevíte. I proto si mnoho firem říká: „to se nás přece netýká“, „naše data přece nikoho nezajímají“ nebo „něco tam máme, a to asi stačí“. A potenciální zisky se každému prodávají výrazně lépe než potenciální ztráty.

Hackeři nejsou bojovníci v kapucích, ale podnikatelé

17. 5. 2023

 

Když vydávali odborníci z Aricomy oborový výhled na rok 2023, stálo to v něm jasně: počet hacktivistických a politicky orientovaných kyberútoků bude jenom růst. Proč se to děje? Kdo jsou lidé, kteří za útoky stojí? A hlavně, jak se jejich snaze ubránit? Na to všechno odpovídají v rozhovoru Maroš Barabas (MB) a Filip Zvařič (FZ). A upozorňují na to, že motivace útočníků často chápeme úplně špatně.

„Ten náš digitální stát.“ Co brání rychlejší digitalizaci Česka?

28. 4. 2023

 

Stát je snadný terč. Proč v roce 2023 ještě není veškerá komunikace s úřady plně digitální? Proč, když jsou technologie připraveny? Proč, když soukromé firmy digitalizovat své procesy dokážou? Proč, když je naše země líhní šikovných IT odborníků, to u nás není jako v Estonsku? Otázek, které bychom na náš digitální stát měli, je nepřeberné množství. Ale odpovědi bohužel tak jednoduché nejsou, což dokládá i rozhovor s Tomášem Rutrlem, ředitelem týmu Digital v Aricomě. Ten vzešel z někdejší společnosti Komix, jež už od devadesátých let pomáhá státu na různých úrovních „digitalizovat“ – vyvíjí a implementuje informační systémy pro eGovernment či eHealth. A jež je od března roku 2021 součástí největší české IT skupiny Aricoma.

Proč Češi investují do start-upů v Izraeli? V řadě věcí jsou o deset let dál

19. 4. 2023

 

Na světě je jen jedna země, která se rozhodla platit vlastní profesionální cyklistický tým, aby jí dělal cílenou reklamu na jedné z nejsledovanějších sportovních akcí planety. Ale Izrael dobře věděl, co dělá. Protože sousloví „Israel Start-up Nation“, pod kterým tým na Tour de France od roku 2020 jezdí, dokázalo vypálit do paměti fanoušků ze 190 zemí světa jednoduchou asociaci: Izrael rovná se start-up.

Nabízím mimořádné byznysové dobrodružství. Přesto hledám lidi těžko

3. 4. 2023

 

Když na začátku letošního roku britská komise definitivně stvrdila, že skupina KKCG smí převzít provozovatele britské národní loterie – tradiční společnost v tradičně mimořádně konzervativní zemi – jako by se pomyslně definitivně potvrdilo také to, že český byznys už se dokázal vymanit ze škatulky rozvíjející se ekonomiky z Východu a může rozehrávat vyrovnané partie s těmi nejlepšími na evropské či globální scéně.

1 2 3 4