Seznam článků

Testing Academy dává šanci na lepší práci. Pomohla i Ukrajincům

23. 3. 2023

 

Cesty, jak pomáhat lidem zasaženým válkou na Ukrajině, jsou různé. Za rok od začátku konfliktu si ty svoje našli jednotlivci i firmy. Společnost Cleverlance sáhla po takové, která má dlouhodobý efekt. Před rokem zorganizovala první speciální vydání svojí Testing Academy pro rusky a ukrajinsky mluvící účastníky a od té doby se lidé postižení válkou dostali i do dalších běhů akademie. Dnes už jich díky tomu ve firmě pět pracuje.

V Bruselu už se na nás dívají jinak

14. 3. 2023

 

V polovině roku 2021 společnost Aricoma, tehdy ještě pod hlavičkou jedné ze svých částí AUTOCONT, oznámila, že uspěla ve výběrovém řízení pro Evropskou komisi a stane se dodavatelem technologií i konzultačních služeb pro datová centra ve více než v padesáti evropských institucích – včetně například Evropského parlamentu, Europolu, Frontexu, Evropského soudního dvora nebo samotné Evropské komise. Všechno v celkovém objemu vyšších desítek milionů eur v průběhu čtyř let. Už řečí čísel to zní jako mimořádný příběh, ale story v pozadí je ještě o kus zajímavější. Čekejte lockdown, uzavřené hranice, čipový hladomor, nedůvěru k Čechům, bruselské zákulisí a také obyčejnou touhu to zkusit. Velmi otevřeně vypráví Jaromír Babinec, ředitel Aricomy pro fúze, akvizice a strategii.

Česko.Digital: Kdo je naštvaný, ten stojí o změnu

23. 2. 2023

 

Technologie mají velkou moc měnit svět. Jen se to s nimi musí umět. Česko.Digital se to první snaží už čtyři roky pořád připomínat a tomu druhému co nejvíc pomáhat. Hlavně moderováním tvorby projektů, které technologie využívají, propojováním zadavatelů IT zakázek a těch, kdo na nich pracují, a také šířením konceptu expertního dobrovolnictví. To má totiž podle vedení spolku reprezentovaného Jakubem Nešetřilem a Evou Pavlíkovou potenciál změnit Česko víc než kterýkoliv z jednotlivých nápadů.

Cílené útoky, deepfakes, hacktivismus. Útoků na IT bude víc. Jaká jsou rizika?

23. 2. 2023

 

Ještě nedávno to byla tak trochu střelba do vzduchu – i útočníci v kyberprostoru z velké části zkrátka zkoušeli, co jim projde, a pálili náhodně. To se ale razantně mění. Podle expertů ve společnosti Aricoma, lídra mimo jiné i v oblasti kybernetické bezpečnosti, v současnosti výrazně přibývá cílených ataků, které jsou mnohem sofistikovanější. Trendem je kombinace nejrůznějších typů agresivních útoků stále diferencovanějších zločineckých skupin. Hackeři, kteří dnes mají k dispozici špičkové technologie včetně umělé inteligence, zároveň zdokonalují metody, jak dostat svoje oběti pod co největší tlak.

Digitální transformaci nezajistí firmy nebo technologie. Musí o ni stát občané

6. 2. 2023

 

Možná už vám to ani nedochází, ale covidová pandemie pomohla zdomácnět řadě technologických řešení. Online videohovory, možnost spravovat soubory kolektivně na dálku a spousta dalších specifických pomůcek pro různé obory. Kam ale pokrok jako by vůbec neodrazil, je státní správa. O digitální transformaci se pořád víc mluví, než kolik se toho děje. Čím to? Právě nad tím se v rozhovoru zamýšlí Milan Sameš, CEO největšího IT hráče na tuzemském trhu Aricoma Group. Digitální transformace je totiž podle něj jen důsledek. Jako první musí dojít na velké legislativní změny a posun v tom, jak přemýšlíme.

28 hodin v Malmö. Jak vypadá „hackovací“ jízda?

6. 2. 2023

 

Potká se Švédka, Slovák a Češka v hotelovém lobby. A není to začátek dobré anekdoty, ale start osmadvacetihodinové jízdy plné dat, pokreslených flipchartů, otevřených notebooků, rychlého vývoje aplikací, intenzivních týmových porad. Ale také ping-pongu, stolního fotbálku, piva, vína a zrychleného odpočinku. Vítejte na hackatonu, který v jihošvédském Malmö pořádá společnost Stratiteq. A protože od září 2021 patří do skupiny ARICOMA Group, dorazila do Švédska také početná skupinka Čechů a Slováků. 

Vyhýbáme se mikromanagementu. I díky tomu dobří lidé neodchází

19. 1. 2023

 

Od samého začátku jsme se snažili poskytovat a pěstovat pozitivní a přátelskou atmosféru. To vám sice řekne každá společnost, ale my skutečně neustále pátráme po zpětné vazbě. Zajímá nás, jak se členové našeho týmu cítí v práci, co se jim líbí a co by chtěli změnit. Zároveň chceme být ve všech oblastech našeho podnikání mimořádně transparentní. Zaměstnanci znají naše cíle, vize, chystané organizační změny i finanční výsledky. Nehrajeme si na role, jde nám primárně o dobré vztahy v rámci našich týmů a společnou práci k dosažení úspěchu. A stejně se snažíme chovat také k partnerům. Investujeme proaktivně do projektů a máme nápady, kam je posouvat. V krátkodobém i dlouhodobém horizontu. Takto obyčejně zní firemní přesvědčení Piotra Banaszczyka, generálního ředitele společnosti Clearcode, která se v lednu 2022 oficiálně stala součástí Aricoma Group. 

Sameš o deglobalizaci: Byznys v Evropě dává evropským firmám znovu smysl

18. 1. 2023

 

Doba není a nebude jednoduchá, ale těm, kdo mají dobře nakročeno a jsou si jistí svým produktem, by měla přát i ona. S takovou nadějí hledí nejen do nového roku šéf největšího IT holdingu ve střední Evropě Milan Sameš. V souvislosti s pandemií covidu-19 a ruským útokem na Ukrajinu sleduje částečný odklon od globalizačních tendencí a doufá, že právě Aricoma z toho bude těžit. V jakém přesně smyslu? 

Sčítání lidu je akce desetiletí. Logistická i technologická

27. 12. 2022

 

Vzpomínáte ještě na jarní Sčítání lidu v roce 2021? Pravděpodobně ano, není moc větších logistických akcí, které by stát organizoval. Během krátké doby je třeba si doslova sáhnout na každého občana České republiky. Jak obrovský kolos je pro to třeba dát do pohybu, popisují slova Karla Janečka, project managera ve společnosti Aricoma, který měl na starost projekt technologické podpory pro fyzickou část sčítání.

Kdyby naše systémy nefungovaly, lidé vyjdou do ulic

19. 12. 2022

 

Na jaře roku 2021 se k Aricomě přidala společnost KOMIX, která tři desítky let patřila k tomu vůbec nejlepšímu na tuzemském IT trhu. Dnes její experti tvoří obchodní jednotku (business unit, BU) Aricomy nazvanou přiléhavě Digital. Zaměřují se výhradně na vývoj zakázkového softwaru – pro stát, Evropskou unii, ministerstva, ale taky pro Škoda Auto, Nestlé nebo Porsche ČR. „Naše systémy nejsou vidět na první pohled, přesto je v nich každý Čech,“ říká Tomáš Rutrle, ředitel BU Digital. „A kdyby spadly, lidé by vyšli do ulic, protože řeší opravdu zásadní věci,“ dodává s úsměvem člověk, který ve volném čase rád létá.

Cíl Post Bellum: Dát lidem místo k rozhovoru o moderních dějinách

28. 11. 2022

 

Témeř 13 tisíc pamětníků, skoro sto tisíc fotografií a přes 40 tisíc audio a video klipů. To všechno lze najít v databázi projektu Paměť národa organizace Post Bellum, která od roku 2001 mapuje významné osudy spjaté s moderními českými dějinami. Snaží se sesbírat je, dokud jsou pamětníci naživu, a zároveň jimi obohatit výuku moderní historie, ke které minimálně v začátcích projektu na školách příliš nedocházelo. Dnes už je to podle zakladatele projektu, novináře Mikuláše Kroupy jinak, a proto je na čase dát doteď hlavně online projektu fyzický, „kamenný“ prostor. Týmy spolupracovníků Post Bellum dnes fungují v osmi krajských městech a pořádají zároveň různé akce pro veřejnost. Dnes už se s nimi mohou lidé ztotžňovat v Pardubicích, další taková místa by měla vzniknout v Brně a Olomouci. 

Systém včasného varování dává důležitý náskok

24. 11. 2022

 

Zranitelnost je jako díra v plotě. Je to cesta do infrastruktury organizace, místo, jímž může útočník nepozorovaně vniknout do systému. Čím dříve je zranitelnost odhalena a odstraněna, tím menší je pravděpodobnost fatálních následků případného útoku. Každá prodleva může pro firmu znamenat existenční hrozbu. Zákazníkům Cyber Defense Centra Aricomy pomáhá s odhalováním zranitelností systém včasného varování.

1 2 3 4